Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Herfkens
Dorpsstraat 51
8181 HN HEERDE

Openingstijden

Ma: 13.30 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 21.00 uur
Za: 09.00 - 18.00 uur
Zo: gesloten

Slijterij Herfkens úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Kruidenbitter, meer dan alleen een lekker drankje

Kruidenbitter, meer dan alleen lekker

Kruidenbitter is een alcoholisch drankje met een zoete tot bittere smaak. Het alcoholpercentage ligt over het algemeen tussen de 15% en 30%, maar er zijn er ook wel met een alcoholpercentage van 70%. Het drankje bevat minder dan 100 gram suiker (anders is het een likeur). De basis van het drankje is jenever of brandewijn waarin een mengsel van kruiden heeft getrokken. Vroeger werd het drankje gebruikt als geneeskrachtige drank en pas later werd het ook een genotsmiddel."Bitter in de mond maakt het hart gezond!"

Bitter, u moet ervan houden. Veel mensen hebben een voorkeur voor alleen zoete drankjes en dat is jammer, want bitterstoffen zijn hard nodig voor een gezonde spijsvertering. De bittere smaak triggert via het mondslijmvlies de hersenen, om een signaal af te geven aan de spijsverteringsorganen. Deze gaan vervolgens direct aan het werk om de juiste hoeveelheid spijsverteringssappen en enzymen af te scheiden in het spijsverteringskanaal en de darmen worden geprikkeld om meer te bewegen. Hierdoor kan letterlijk “het water in de mond lopen”. Op deze manier maakt het lichaam zich klaar om de noodzakelijke voedingsstoffen uit de voeding op te nemen. Veel medicinale planten bevatten bitterstoffen die een positieve invloed hebben bij gebrek aan eetlust, misselijkheid en bij zwakte na ziekte. Deze stoffen vormen de basis van de meeste kruidenbitters en daarom werd het drankje vroeger voornamelijk medicinaal gebruikt.

Bekende en onbekende bitters

Beerenburg, Juttertje en Jägermeister zijn voorbeelden van bekende kruidenbitters. Zo ook Oranjebitter, die natuurlijk op Koningsdag populair is. Lang leve de koning is dan de gevleugelde toost! Er zijn echter ook een hoop onbekende merken die heerlijk van smaak zijn. Ieder dorp of streek lijkt wel zijn eigen bittertje te hebben, echter komen een hoop lokale bitters wel bij de grote firma’s vandaan. Op de fles wordt dan een eigen etiket geplakt met een plaatje van de plaatselijke kerk, molen of het stadhuis. Deze flessen worden voornamelijk als souvenir verkocht.

Wat bitters uitgelicht

Jachtbitter

Jachtbitter (30%) is een vermaard kruidenbitter waarbij jenever wordt getrokken op basis van een met zorg geselecteerde kruidenmelange. Jachtbitter is iets zoeter van smaak dan de traditionele bitters en sluit perfect aan op de smaakvoorkeur van nu. De kleur is donkerbruin, met een duidelijke geur van drop, anijs en kaneel. Smaken van anijs, zoethout en pepermunt vullen de mond. Uiteindelijk blijven drop en zoethout hangen. Zoet en bitter complementeren elkaar. Deze bitter heeft een zachte afdronk waarin de sterke kruiden geleidelijk wegvloeien.
Jachtbitter, rustbarend lekker.

Juttertje Kruidenbitter

Op Texel is jutten een eeuwenoude traditie. Bij nacht en ontij zijn stoere mannen op het strand (en soms zelfs in zee) aan het jutten. Doornat en koud wordt bij thuiskomst het Juttertje gedronken. Maar natuurlijk kunt u ook van deze kruidenbitter genieten na een heerlijke fietstocht of wandeling, of gewoon om dat u daar zin in heeft. Juttertje heeft een alcoholpercentage van 30% en heeft een zachte, vriendelijke smaak met 14 verschillende kruiden en een lange, zachte afdronk. Het Juttertje is bekroond met het keurmerk ‘Echt Texels Product’ en is een Texelse specialiteit, bereid volgens oud Texels familierecept.


Schipperbitter

Deze alcoholhoudende drank heeft een percentage van 30% en is samengesteld uit een aantal verschillende kruiden. Schipperbitter heeft een unieke, eigen smaak: zacht maar pittig en een subtiele zoete en gekruide geur. Oorspronkelijk werd de kruidenbitter speciaal geproduceerd voor liefhebbers van de zeilsport in het havenstadje Muiden, maar intussen is Schipperbitter landelijk bekend geworden. Heerlijk om puur van te genieten, of lekker in de warme chocolademelk.
Jägermeister

Oprichter Curt Mast was een gepassioneerd jager en heeft het drankje daarom Jachtmeester genoemd en heeft op het etiket een hertenkop laten afbeelden dat naar de legende van Sint-Hubertus verwijst, de patroonheilige van de jagers. Hoewel het exacte recept geheim is, weten we wel dat er 56 kruiden in verwerkt zitten. Jägermeister heeft een complexe smaak die wordt gekarakteriseerd door citrus, gember en steranijs, met een licht bittere, kruidige ondertoon. Drink hem alleen als ie ijs- en ijskoud is. Het wereldberoemde kruidendrankje wordt het meest gedronken in pure vorm. Een heerlijke shooter voor zowel de warme winterdagen als de hete zomerdagen.

Underberg mini setje 3 x 2 cl

Underberg is een kruidendigestief, gemaakt volgens een geheim recept van 44 kruiden uit 43 landen. Underberg heeft een intense kruidigheid en een bittertje. Het bevat geen toegevoegde suikers en is glutenvrij. Het alcoholpercentage is 44%. In de neus ervaart u veel verschillende kruiden.
Underberg smaakt heerlijk bij een koud biertje of na een goede maaltijd.

Weduwe Joustra Beerenburg

In 1864 begon de weduwe Anjenette Joustra-Reinders met het maken van Beerenburg. Zes generaties verder wordt in hetzelfde pand van oorsprong nog steeds met dezelfde kruiden en receptuur, Beerenburg gemaakt. De Beerenburg van de Weduwe Joustra staat een maand te trekken op zo'n 25 kruiden waaronder gentiaan, benedictus, herba card en galiatoer. Hierdoor krijgt de Beerenburg van de Weduwe Joustra een heerlijke milde en zachte smaak, maar toch met een plezierig kruidig karakter. De exacte samenstelling is en blijft natuurlijk geheim! Een historisch product dat niet voor niets de kwalificatie NOBEL & ECHT meekreeg en zo zal het altijd blijven.


Wilt u ook een bezoek brengen aan de distilleerderij, maak dan een afspraak. Gezelschappen vanaf 10 personen worden persoonlijk rondgeleid. Na afloop volgt een productproeverij ‘Bij de Weduwe op zolder’ of bij mooi weer in de binnentuin. Klik hier voor meer informatie.

Bitter in de Mix

Champagne-bittertje

Ingrediënten:
• suikerklontjes
• champagne
• brandy
• kruidenbitter naar keuze
• partjes sinaasappel of kersje

Bereidingswijze:
Doe in een champagneglas een suikerklontje en druppel hierop twee theelepels kruidenbitter naar keuze. Schenk vervolgens een borrelglas brandy in het champagne glas. Vul nu het glas met champagne tot net onder de rand. Garneer de cocktail met een schijfje sinaasappel of een kers.

Bitter Orange

Ingrediënten:
• kruidenbitter
• jus d’orange
• aperol
• ijsblokjes
• schijfje sinaasappel

Bereidingswijze:
Doe wat ijsblokjes in een longdrinkglas. Schenk hier 4 cl. kruidenbitter en een scheutje aperol bij. Vul de mix naar smaak aan met sinaasappelsap. Roer de mix even door en serveren met een rietje en een schijfje sinaasappel.